Clickmed
programare rapida la medic

Litotripsia

Actualizat la data de: 24 Aprilie 2023
Consultant medical:

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Ce este litotripsia

Sus
Litotripsia

Litotripsia este procedura medicala folosita pentru a trata diverse tipuri de pietre la rinichi sau in alte organe cum ar fi vezicula biliara sau ficatul.

Litotripsia endoscopica se refera la vizualizarea calculilor localizati in tractul urinar si prin aplicarea unei forme de energie sub forma unor unde de soc , pietrele/calculii sunt fragmentati in bucati mult mai mici ce pot fi usor indepartate .

Pietrele la rinichi se formeaza atunci cand mineralele si alte substante componente din urina cristalizeaza , formand mici mase solide sau pietre.

Cuprins articol

  1. Ce este litotripsia
  2. Tipuri
  3. Cum sa va pregatiti pentru procedura
  4. Ce implica litotripsia
  5. Riscuri
  6. Dupa procedura
  7. Posibilele complicatii dupa litotripsie
  8. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri

Sus

Exista doua tipuri majore de Litotritie:

a. extracorporeala ( ESWL) - cu unde de soc din afara corpului- se trateaza calculii renali din tractul renal superior

b. intracorporeala - litotripsia endoscopica presupune vizualizarea calculului prin fibrocamera si aplicarea energiei pentru pentru fragmentarea pietrelor.

In afara de aceasta categorie generala, se mai poate face o clasificare a acestei proceduri: 

1. Cu ultrasunete - folosit printr-o abordare renala percutanata

2. Electrohidraulica- prezinta rar riscul de a nu putea fragmenta calculii cei mai duri precum cei de oxalat de calciu. 

3. Mecanica- foarte util in cazurile calculilor mari si duri 

4. Cu laser - util in majoritatea calculilor renali, cu exceptia cistinei.

Calculii renali sunt depozite de mici dimensiuni de minerale solide, care se acumuleaza in tractul urinar. Cele mai multe pietre de la nivelul rinichilor circula prin uretere, apoi prin tuburile care duc de la rinichi la vezica urinara si apoi ajung la vezica urinara.

Uneori calculii raman blocati in uretere sau vezica urinara si produc obstructii dureroase. Blocajul poate conduce la infectii si leziuni renale grave. Orice persoana care are pietre la rinichi care determina obstructii, infectii sau sangerari grave ar putea avea nevoie de litrotripsie.

In functie de localizatrea calculilor, de marimea si consistenta lor, de obicei sub 5 mm, acestia pot traversa tot sistemul reno-urinar singuri, fara a fi nevoie de vreo interventie asupra lor. Exista cazuri in care pacientii acuza unele colici la trecerea calculilor prin uretere si mai apoi prin uretra si exista si cazuri, mult mai fericite, cand fragmentele de calculi trec si sunt eliminate fara a fi simtite de pacienti. In aceasta situatie pot doar sa ii vada sau auda cand lovesc vasul de toaleta si atunci au confirmarea ca s-au eliminat. 

Calculii ce prezinta dimensiuni peste 1.5 cm blocheaza tractul urinar la un anumit nivel al acestuia. In aceste cazuri se foloseste de cele mai multe ori ESWL , o procedura neinvaziva dar foarte eficienta. 

Cum sa va pregatiti pentru procedura

Sus

In primul rand este important ca medicul sa stie exact ce medicamente luati . Unele medicamnete, spre exemplu ibuprofenul sau aspirina sau alti agenti anticoagulanti pot afecta capacitatea sangelui de a coagula corect. De obicei, medicul indica cand sa incetati administrarea acestor medicamente inainte de aceasta procedura. 

Unele persoane suporta aceasta procedura doar cu o anestezie locala ce diminua durerea la acel nivel iar alti pacienti au indicatie de anestezie generala in timpul procedurii. 

La ce sa va asteptati in timpul procedurii

Aceasta e o procedura efectuata in ambulatoriu. Asta presupune ca se efectuaza azi si tot azi va puteti intoarce acasa , nu necesita internare. 

In timpul procedurii , pietrere vor fi descompuse in fragmente mici care vor putea fi ulterior eliminate de sistemul dumneavoastra renourinar. 

Dupa procedura, veti mai astepta aproximativ 2 ore, in observatie medicala, dupa care veti putea pleca linistit acasa.

Ce implica litotripsia

Sus

Unul dintre tipurile de litotripsie foloseste un aparat numit litotriptor, iar procedura se numeste litotripsie extracorporala prin imersie in bazin. Prin intermediul acestei proceduri se sparg pietrele in interiorul rinichilor sau partea superioara a ureterelor.

In acest scop se folosesc unde de soc care desfac pietrele in fragmente mici care sunt usor de eliminat prin urina. Pregatirea pentru procedura implica sedarea usoara a bolnavului si ocazional anestezia generala. Individul este coborat intr-o cada mare sau bazin si scufundat pana la umeri. Pentru localizarea pietrelor se foloseste radiografia, astfel incat organismul sa fie pozitionat in mod corespunzator.

Undele de soc sunt apoi trimise prin apa si corp. Organismul are aceleasi proprietati acustice ca si apa, deci nu este afectat de undele de soc. Calculii renali sunt atat de fragili incat se dezmembreaza in urma undelor de soc. Pe parcursul procedurii se fac mai multe radiografii pentru a se verifica starea pietrelor. De obicei procedura dureaza aproximativ o ora, nu presupune nici o incizie si nu este nevoie de spitalizare.

Pietrele care nu pot fi maruntite cu ajutorul litotriptorului pot fi descompuse folosindu-se alte proceduri. Una dintre acestea este litotripsia percutanta cu ultrasunete care presupune realizarea unei incizii de mici dimensiuni in piele prin care se introduce un tub telescopic in rinichi. Cu ajutorul unui mic instrument sunt transmise ultrasunete catre pietre. Fragmentele de pietre sunt apoi eliminate prin acelasi tub telescopic.

Litotripsia endoscopica este o alta alternativa de litotripsie. Prin vezica urinara si ureter se introduce un instrument mic atasat la o unitate care utilizeaza ultrasunete pentru a sparge pietrele. Litotripsia electrohidraulica foloseste un instrument care este trecut prin vezica urinara. Acesta trimite sarcini electrice cu ajutorul carora se spar pietrele in uretra si sunt apoi eliminate prin in timpul urinarii.

Riscuri

Sus

Ca orice alta procedura medicala, si aceasta implica anumite riscuri

Este posibil ca dupa aceasta procedura, sa aveti sangerari, sa fie blocat tractul renourinar cu un fragment mai mare ( poate produce hidronefroza) . Aceasta presupune ca veti avea nevoie de o alta procedura pentru a elimina acel fragment care blocheaza tractul.  

In cazul sangerarilor, este posibil sa aveti nevoie de o transfuzie de sange. 

Rar, dar se poate intampla ca rinichiul sa nu mai functioneze la fel ca inainte, dupa aceasta procedura. 

Contraindicatii

Din fericire, nu exista contraindicatii in ceea ce priveste litotritia endoscopica cu exceptia celor asociate cu endoscopie. 

Dupa procedura

Sus

Bolnavii vor fi transportati intr-o zona de recuperare unde vor fi incurajati sa bea cat mai multa apa pentru a elimina fragmentele de calculi din tractul urinar si sunt incurajati sa se plimbe. Daca a fost facuta o injectie se vor cauta eventualele semne de infectie si sangerare.

Posibilele complicatii dupa litotripsie

Sus

Atunci cand o persoana suporta o anestezie poate avea o reactie alergica la aceasta. Complicatiile in urma inciziilor pot include infectii si sangerari. In urina s-ar putea observa cateva zile dupa litotripsie, urme de sange. Uneori pietrele nu pot fi sparte in timpul litotripsiei si poate fi necesara interventia chirurgicala.

Cu toate ca este o procedura foarte buna, sunt sanse ca pietrele sa revina. Litotritia le 'zdriobeste'pe cele existante insa nu impiedica formarea unor noi pietre viitoare.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate