Clickmed
programare rapida la medic

Asexualitatea

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati

Sus
Asexualitatea

Asexualitatea este o orientare sexuala caracterizata prin lipsa de interes fata de sex. Unii critici nu sunt de acord cu faptul ca asexualitatea este considerata o orientare sexuala, deoarece asexualii nu manifesta un comportament sexual. Potrivit altor specialisti, dezinteresul fata de sex a persoanelor asexuale este tocmai o abordare a sexualitatii. In concluzie, identificarea asexualitatii ca orientare sexuala este intemeiata.

Conceptul de asexualitate a inceput sa fie analizat inca din anii '40 si a fost recunoscut in 1970. Dupa 1990 a luat nastere prima comunitate asexuala, s-au creat retele sociale prin care adeptii acestei convingeri stabileau conexiuni.

In Romania, comunitatile de asexuali au inceput sa apara abia in secolul XXI, mai exact in anul 2011. Astazi, orice persoana interesata sa comunice cu alte persoane de aceeasi orientare poate cauta serviciile comunitatii virtuale AVEN Reteaua de Educatie si Vizibilitate Asexuala.

Definitia acestui termen nu este extrem de clara. Unele persoane cu aceasta convingere au relatii sexuale si romantice sub diferite forme.

Potrivit studiilor, aproximativ 1% din populatiea globala este asexuala. Asexualitatea nu exclude prietenia, dragostea si relatiile profunde cu alte persoane. O persoana asexuala pur si simplu nu manifesta atractie sexuala fata de alti oameni.

Cu toate acestea, pot experimenta atractie romantica sau o relatie mai complexa. Unele cazuri de acest gen pot implica existenta a doua orientari sexuale; de exemplu, situatia unei femei care se simte atrasa din punct de vedere romantic de alta femeie, ar putea fi identificata ca lesbiana asexuala.

Asexualitatea nu trebuie confundata cu abstinenta - abstinenta este o alegere individuala menita sa evite sexualitatea din motive personale. Asexualitatea nu este o alegere, ci mai degraba o inclinatie naturala. Ca si in cazul altor manifestari sexuale, aceasta se manifesta, deseori, inca de la varsta pubertatii.

Intr-o societate cu oameni care au diferite orientari sexuale, persoanele asexuale se afla in situatii delicate. Nepasarea fata de activitatea sexuala poate declansa discutii incomode, iar cel in cauza se poate confrunta cu respingerea celorlalti.

Din acest motiv, majoritatea persoanelor de acest tip prefera sa isi construiasca relatii cu persoane cu aceleasi convingeri. Din acest aspect rezulta importanta rolului atractiei sexuale in cadrul acestei orientari.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Relatia cu ceilalti
  3. Atractia
  4. Excitatia
  5. 10 lucuri nestiute despre asexualitate
  6. Citeste pe aceeasi tema

Relatia cu ceilalti

Sus

Persoanele asexuale au aceleasi nevoi emotionale ca oricare alti oameni. Ca si in alte comunitati sexuale, modul in care aceste necesitati sunt satisfacute difera de la un caz la altul. Unii asexuali prefera singuratatea, altii sunt fericiti intr-un grup de prieteni apropiati, iar altii manifesta dorinta de a avea mai multe relatii intime romantice.

Persoanele asexuale nu refuza ideea de a se intalni cu cei cu orientari sexuale.

Bazate pe atractie sexuala sau nu, toate relatiile au la baza lucruri comune: comunicare, apropiere, umor, entuziasm, incredere. Spre deosebire de ceilalti, asexualii au mai putine asteptari privind modul in care vor functiona relatiile intime.

Flirtul si monogamia intr-o relatie fara implicatii sexuale pot fi chiar o provocare. Totusi, chiar si fara asteptari sexuale putem construi relatii fundamentale pentru dorintele si necesitatile noastre.

Atractia

Sus

Multi dintre asexuali traiesc experienta atractiei fata de ceilalti, dar nu simt nevoia sa o finalizeze sexual. De obicei, simt nevoia sa cunoasca, sa fie intr-o relatie si sa se apropie de altii.

Persoanele asexuale care manifesta atractie fata de ceilalti, deseori, au tendinta sa se apropie de cei de acelasi gen si vor fi identificate drept lesbiene, gay sau bisexuale.

Excitatia

Sus

In mod normal, excitatia sexuala este un fenomen des intalnit desi nu este intotdeauna asociat cu dorinta de a avea un partener sau mai multi. Unii vor prefera masturbarea ocazionala, fara sa simta nevoia unui partener sexual.

Alte persoane asexuale experimenteaza excitatia mai putin sau chiar deloc. Pentru ca nu sunt interesati de sex, acestia nu resimt lipsa stimularii sexuale si isi canalizeaza energiile asupra altor tipuri de placere.

10 lucuri nestiute despre asexualitate

Sus

1. Asexualitatea nu este o alegere. Celibatul este o alegere, asexualitatea este o orientare sexuala, la fel ca homosexualitatea.

2. Definitia oficiala a asexualitatii se refera la "o persoana care nu experimenteaza atractia sexuala".

3. Asexualitatea nu implica neaparat masturbarea. Multi asexuali au apetit sexual, dar acest lucru nu conduce la finalizare prin act sexual.

4. Asexualii nu sunt neaparat cei care nu experimenteaza atractiile, ci care nu simt nevoia de a avea un contact sexual.

5. Autorul unor teste de orientare sexuala a ales sa evalueze cu zero orientarea homosexuala si cu 6 cea heterosexuala. A fost introdusa si o categorie separata, evaluata cu X a celor care nu au ales nici una dintre orientarile sexuale (asexual). 1.5% dintre barbati au ales varianta X.

6. Un studiu din 1994 a constatat ca 1.05% dintre respondenti nu au fost niciodata atrasi sexual de o persoana.

7. Un studiu din 1982 care i-a avut ca si subiecti pe cititorii revistei Playboy, a conchis ca 2% dintre respondenti sunt asexuali.

8. Femeile prefera asexualitatea intr-un procent mai mare decat barbatii.

9. In urma unor cercetari s-a demonstrat ca 33.57% dintre persoanele asexuale au probleme cu stima de sine.

10. Potrivit asexuality.org, asexualii considera ca nu trebuie luate masuri rezolvarea problemei lor. Asexuatii se simt confortabil fara sex!


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter