Clickmed
programare rapida la medic

Leziunile traumatice craniocerebrale (Comotia cerebrala)

Actualizat la data de: 06 Iulie 2022
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati

Sus
Leziunile traumatice craniocerebrale (Comotia cerebrala) Vezi galerie foto

Comotia este leziunea cerebrala cauzata de un traumatism la nivel cranian sau la nivelul intregului corp.

Este cea mai usoara leziune cerebrala primara aparuta dupa un traumatism si este rezultatul fortelor mecanice asupra craniului si creierului in momentul impactului. In urma traumatismului se produc modificari temporare ale fiziologiei neuronale.

Comotia poate determina pierderea temporara a starii de constienta sau ameteala, dar poate exista si fara manifestare clinica. Dupa repaus, majoritatea pacientilor se refac in totalitate in decurs de cateva ore pana la cateva saptamani.

In putine cazuri comotiile cerebrale pot duce la tulburari grave si amenintatoare de viata. Comotiile repetate sau severe necesita interventie neuro-chirurgicala si pot cauza tulburari de mers, probleme de invatare sau de vorbire. Datorita posibilitatii de producere a unor leziuni neuronale profunde si permanente, comotile severe necesita consult medical de specialitate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Profilaxie
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Tesutul cerebral este protejat de catre lichidul cefalorahidian (LCR) si cutia craniana. Substanta nervoasa pluteste in LCR, daca se aplica o lovitura la nivelul capului, creierul se deplaseaza in intregime simultan, astfel ca practic nici o portiune a creierului nu va fi strivita prin lovitura. Totusi, in conditiile unei lovituri puternice, creierul prezinta leziuni de deceleratie si se produce o scurta perioada de pierdere a starii de constienta datorata intreruperii functiei neuronale.

Cauzele comotiilor sunt multiple:

- sporturi dure de lupta

- caderi de la inaltime

- loviri la locul de joaca

- accidente de masina

- caderi de pe bicicleta/motocicleta

 -agresiuni fizice

Simptome

Sus

Nu este usor intotdeuna sa se identifice simptomele de comotie cerebrala. Nu toti pacientii care au comotie cerebrala isi pierd cunostinta. Persoana care a suferit o comotie trebuie sa-si intrerupa activitatea sau sportul care a produs lovirea. Reluarea activitatii inaintea recuperarii functionalitatii normale a creierului creste riscul instalarii unor leziuni cerebrale severe. Comotiile pot fi usoare, moderate sau severe, in functie de gravitate, simptomatologia persista ore, zile saptamani sau chiar luni. Persoana care a suferit o comotie cerebrala are urmatoarele simptome:

- pierderea cunostintei

- amnezie anterograda (nu-si aduce aminte ce s-a intamplat dupa lovitura) sau amnezie a evenimentului

- confuzie, raspunde inconsecvent la intrebari, pronuntarea neclara a cuvintelor, lipsa de concentrare

- ameteala, zapaceala, vedere incetosata sau cu puncte luminoase sau tinitus (tiuituri in urechi)

- imposibilitatea mentinerii pozitiei ortostatice (nu poate sta in picioare), incapacitatea de a merge sau lipsa coordonarii, pierderea echilibrului

- senzatie de greata, varsaturi.

Diagnosticul de comotie cerebrala este mai greu de pus in cazul in care pacientul este copil. Parintii unui copil cu traumatism craniocerebral trebuie sa se adreseze imediat medicului.

Foarte rar, persoanele care au suferit o comotie mai severa vor dezvolta simptomatologie dupa o perioada de timp sau se va inrautati starea de sanatate aparand sindromul post-comotional caracterizat de:

- modificarea abilitatilor cognitive, concentrare slaba, probleme de memorie

- cefalee sau vedere incetosata

- modificari ale personalitatii: irascibilitate sau anxietate nejustificata

- modificari ale ritmului somn-veghe

- pierderea interesului pentru activitatile cotidiene

- pierderea libidoului

- pierderea gustului sau a mirosului

- senzatie ca obiectele din jur se invart sau ca persoana se invarte sau cade in gol (vertij); vertijul provoaca ameteala si voma

- pierderea echilibrului sau a capacitatii de a sta in picioare.

-vedere dubla sau limitarea campului vizual

Diagnostic

Sus

In cazul in care medicul suspecta existenta unei comotii cerebrale va pune intrebari simple din care sa evalueze starea de constienta de tipul: "In ce zi suntem azi?".

De asemenea se va investiga:

- echilibrul prin proba Romberg 

- coordonarea prin proba indice-nas sau calcai-genunchi 

- reflexele osteotendinoase

- sensibilitatea

- forta musculara.

Uneori sunt necesare investigatii imagistice precum CT (tomografia computerizata) si RMN (rezonanta magnetica nucleara) pentru a identifica leziuni cerebrale secundare (hemoragii cerebrale, edem, hipertensiune intracraniana).

Tratament

Sus

In prima faza este necesara o urmarire atenta a pacientului pentru a observa modificarile de comportament sau inrautatirea simptomatologiei. Se poate pune o punga cu gheata sau se administreaza analgezice de tipul Acetaminofenului (Paracetamol, Tylenol) sau ibuprofenului (Advil) pentru calmarea durerii. In caz de fractura deschisa, medicul neurochirurg va face toaleta plăgii Č™i va sutura plaga. În caz de hematom cerebral se va realiza evacuarea hematomului Č™i se vor administra antiedematoase cerebrale.

Pentru recuperarea totala dupa comotie se recomanda repaus la domiciliu, cu respectarea orelor de somn si reducerea activitatii din timpul zilei. Pentru o perioada de cateva zile sau saptamani se va evita consumul de alcool, droguri sau activitati ce pot determina leziuni cerebrale secundare. De asemenea, se interzice condusul masinii sau inotul.

Daca nu se obtine o imbunatatire a starii de sanatate sau daca se observa o inrautatire a simptomatologiei pacientul trebuie sa se adreseze unui medic specialist.

Profilaxie

Sus

Riscul de a suferi o comotie poate fi redus daca:

- se va purta casca in timpul mersului pe bicicleta, skateboard, snowboard sau in timpul practicarii skiului

- se va pune centura de siguranta in timpul mersului cu automobilul

- nu se va conduce in stare de ebrietate sau dupa consumul de droguri

- se vor asigura locurile periculoase din apartament: folosirea luminii in zonele intunecoase, captusirea colturilor ascutite, securizarea scarilor, repararea suprafetelor denivelate sau accidentate.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate