Clickmed
programare rapida la medic

Tumorile cerebrale la adulti: tratament - informatii pentru pacient

Actualizat la data de: 16 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Tumorile cerebrale la adulti: tratament - informatii pentru pacient Vezi galerie foto

Tumorile cerebrale ale adultilor

Tumorile cerebrale ale adultilor sunt afectiuni in care celulele canceroase (maligne) se multiplica necontrolat in tesuturile cerebrale (ale creierului).

Creierul este centrul unde se realizeaza procesele de memorare si invatare, simturile (simtul auditiv, vizual, tactil, olfactiv si gustativ) si emotiile.

Tot el este centrul care coordoneaza alte parti ale corpului, inclusiv musculatura, unele organe interne si vasele de sange. Tumorile care se formeaza in creier se numesc tumori primare cerebrale.

Tumorile cerebrale metastatice

Adesea tumorile cu localizare cerebrala au ca punct de plecare alta regiune a corpului si se raspandesc (metastazeaza) in creier. Aceste tumori se numesc metastaze cerebrale.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Investigatii
  4. Gradul tumorii
  5. Tipuri de tumori cerebrale
  6. Tratament
  7. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Trebuie consultat un medic specialist daca apar urmatoarele simptome:
- cefalee (dureri de cap) frecventa (recurenta)
- senzatie de voma
- inapetenta (lipsa poftei de mancare)
- modificari de dispozitie si de personalitate
- modificari in abilitatea de a gandi si invata
- convulsii.

Investigatii

Sus

Investigatiile care examineaza creierul si maduva spinarii sunt folosite pentru a diagnostica tumorile cerebrale la adulti.

Investigatiile si procedurile care se pot folosi sunt:

- scanarea CT (tomografia computerizata): o procedura prin care se efectueaza o serie de imagini detaliate a unei regiuni din interiorul corpului si care sunt facute din diferite unghiuri; imaginile sunt realizate de catre un calculator conectat cu un aparat de raze X; o substanta de contrast poate fi administrata intravenos sau per os (inghitita) pentru a face mai vizibile organele sau tesuturile; aceasta procedura este numita si tomografie computerizata sau tomografie computerizata axiala
- RMN (rezonanta magnetica nucleara): o procedura care foloseste undele radio-magnetice si un computer, pentru a face o serie de imagini detaliate creierului si maduvei spinarii. O substanta de contrast numita gadolinium se injecteaza intravenos pacientului. Gadolinium-ul se depoziteaza in jurul celulelor canceroase astfel incat acestea se evidentiaza mai bine.
Tumorile cerebrale ale adultilor sunt diagnosticate si indepartate prin operatie. Daca se suspecteaza o tumora cerebrala, se efectueaza o biopsie indepartand o portiune din calota craniana si recoltand cu ajutorul unui ac un fragment din tesutul cerebral. Un medic specialist anatomopatolog examineaza tesutul la microscop pentru a descoperi celulele canceroase. Daca se evidentiaza celule canceroase, medicul va indeparta tesutul tumoral in limitele oncologice, daca este posibil, in timpul aceleiasi interventii. Un RMN se poate efectua dupa operatie pentru a determina daca au mai ramas celule canceroase restante. Aceste investigatii sunt de asemeni efectuate pentru a determina gradul tumorii.

Gradul tumorii

Sus

Gradul tumorii se refera la cat de modificate sunt celulele tumorale la examenul microscopic si la cat de rapid se poate mari formatiunea tumorala si raspandi celulele canceroase. Medicul anatomopatolog determina gradul tumorii cu ajutorul tesutului recoltat prin biopsie. Exista un sistem de gradare care poate fi folosit pentru tumorile cerebrale ale adultului:

GRADUL I. Formatiunea tumorala se mareste incet, celulele tumorale seamana cu celulele normale si rar se raspandesc in tesuturile din jur. Exista posibilitatea extirparii intregii tumori prin operatie.
GRADUL II. Formatiunea tumorala se mareste incet, dar se poate raspandi in tesutul din jur si se poate transforma intr-o tumora de grad mai mare.
GRADUL III. Formatiunea tumorala creste rapid, exista posibilitatea sa se raspandeasca in tesutul din jur si celulele tumorale arata foarte diferit de celulele normale.
GRADUL IV. Formatiunea tumorala creste foarte rapid, celulele tumorale arata foarte diferit de celulele normale si este dificil ca boala sa fie tratata cu succes.
Sansa de recuperare (prognosticul) si alternativele de tratament depind de tipul, gradul si localizarea tumorii, de posibilitatea de a fi ramas celule canceroase restante dupa operatie sau ca ele sa se fi raspandit in alte parti ale corpului.

Tipuri de tumori cerebrale

Sus

Extensia sau raspandirea cancerului este de obicei descrisa prin stadializare. Nu exista un sistem standard de stadializare pentru tumorile cerebrale. Tumorile cerebrale primare se pot raspandi in sistemul nervos central (creier si maduva spinarii), dar ele rar se raspandesc in alte parti ale corpului. Pentru tratament, tumorile cerebrale se clasifica in functie de tipul de celule din care s-a dezvoltat tumora, de localizarea tumorii in sistemul nervos central si de gradul tumorii. Exista mai multe tipuri de tumori cerebrale.

Gliomul trunchiului cerebral

Sunt tumori care se formeaza in trunchiul cerebral, regiunea anatomica din creier care se continua cu maduva spinarii. Aceste tumori sunt de obicei de grad inalt. Gliomul trunchiului cerebral de grad inalt si care se raspandeste peste tot in trunchiul cerebral este dificil de tratat cu succes. Pentru a preveni afectarea tesutului cerebral sanatos, gliomul trunchiului cerebral este de obicei diagnosticat fara a face biopsie.

Astrocitoame

Tumora pineala astrocitica: tumorile pineale se formeaza in sau langa glanda pineala. Glanda pineala este un organ de mici dimensiuni localizata in creier care produce hormonul numit melatonina, o substanta care controleaza ciclul somn-stare de veghe. Exista cateva tipuri de tumori pineale. Tumorile pineale astrocitice sunt astrocitoame care apar in zona pineala si pot fi de orice grad.
Astrocitomul pilocitic (gradul I): astrocitoamele sunt tumori care se formeaza in celulele cerebrale numite astrocite. Tumora se dezvolta incet si foarte rar se raspandeste in tesuturile din jur. De obicei se poate trata cu succes.
Astrocitomul difuz (gradul II): astrocitoamele difuze se dezvolta incet, dar adesea se raspandesc in tesuturile din jur. Unele dintre ele evolueaza spre un grad mai mare. Apar cel mai frecvent la adultii tineri.
Astrocitomul anaplastic (gradul III): astrocitoamele anaplastice sunt de asemeni numite astrocitoame maligne. Ele se dezvolta in ritm rapid si se raspandesc in tesuturile din jur. Celulele tumorale arata diferit de cele normale. Media de varsta a pacientilor care dezvolta astrocitoame anaplastice este de 41 ani.

Glioblastomul (astrocitom de gradul IV)

Glioblastoamele sunt astrocitoame maligne care se dezvolta si se raspandesc agresiv. Celulele sunt foarte diferite de cele normale. Glioblastomul mai este cunoscut ca si glioblastom multiform sau astrocitom de grad IV. Apare cel mai frecvent la adultii intre 45 si 70 de ani.

Tumorile oligodendrogliale (oligodendrogliomul)

Tumorile oligodendrogliale se formeaza din celulele numite oligodendrocite, care sustin si hranesc celulele nervoase. Gradele tumorilor oligodendrogliale sunt urmatoarele:
Oligodendrogliomul (gradul II): oligodendroglioamele sunt tumori care se dezvolta incet si au celulele foarte asemanatoare cu cele normale; aceste tumori apar cel mai frecvent la pacientii cu varste intre 40 si 60 de ani.
Oligodendrogliomul anaplastic (gradul III): oligodendrogliomul anaplastic se dezvolta rapid si celulele arata foarte diferit de celulele normale.

Gliomul mixt

Glioamele mixte sunt tumori cerebrale care sunt formate din mai multe tipuri de celule. Prognosticul este dat de tipul de celule cu gradul cel mai mare care se gaseste in tumoare.
Oligoastrocitomul (gradul II): oligoastrocitoamele sunt tumori care se dezvolta incet, fiind formate din celule care arata ca astrocitele si ca oligodendrocitele.
Oligoastrocitomul anaplastic (gradul III): aceste tumori sunt oligoastrocitoame de grad inalt. Media de varsta a pacientilor care dezvolta oligoastrocitoame anaplastice este de 45 de ani.

Tumorile ependimale (ependimoame)

Tumorile ependimale se dezvolta din celulele care se gasesc (captusesc) in spatiile libere din creier si in jurul maduvei spinarii. Aceste spatii contin lichid cerebrospinal, un lichid care protejeaza creierul si maduva spinarii. Gradele tumorilor ependimale sunt urmatoarele:
Ependimoame de grad I si grad II: aceste ependimoame se dezvolta incet si au celule care arata ca si celulele normale; adesea pot fi indepartate in intregime prin operatie.
Ependimomul anaplastic (gradul III): aceste ependimoame anaplastice se dezvolta foarte rapid.

Meduloblastomul (GRADUL IV)

Meduloblastoamele sunt tumori cerebrale care incep sa se formeze in portiunea cea mai de jos a creierului. Sunt formate din celule cerebrale anormale care se gasesc intr-un stadiu timpuriu de dezvoltare. Meduloblastoamele sunt de obicei descoperite la copii sau la adultii tineri cu varsta intre 21 si 40 de ani. Aceasta forma de cancer se poate raspandi prin intermediul lichidului cerebrospinal de la creier la maduva spinarii.

Tumorile pineale parenchimale

Tumorile pineale parenchimale se formeaza din celulele parenchimale numite si pinocite, celule care formeaza marea majoritate a glandei pineale. Aceste tumori difera de tumorile pineale astrocitice, care sunt astrocitoame ce se formeaza in tesuturile care sustin glanda pineala. Gradele tumorilor pineale parenchimale sunt urmatoarele:
Pineocitomul (gradul II): pineocitoamele sunt tumori pineale care cresc incet si care apar cel mai frecvent la adultii cu varste intre 25 si 35 de ani.
Pineoblastomul (gradul IV): pineoblastoamele sunt rare si cu putere malignizanta mare. Apar de obicei la copii.

Tumorile meningeale (meningioamele)

Tumorile meningeale se formeaza din meninge, formatiune membranoasa care inconjoara nevraxul (creier si maduva spinarii). Tipurile de tumori meningeale sunt urmatoarele:
Meningiomul de grad I: meningioamele sunt cele mai frecvente tumori meningeale. Meningiomul de grad I este o tumora benigna si care se dezvolta incet. Apare cel mai frecvent la femei.
Meningioamele de grad II si III si hemangiopericitomul: acestea sunt tumori meningeale maligne rare. Se dezvolta rapid si se pot raspandi in creier si maduva spinarii. Meningioamele de grad III sunt mai frecvente la barbati. Hemangiopericitoamele adesea recidiveaza dupa tratament si majoritatea metastazeaza in alte parti ale corpului.

Tumora cu celule germinale

Tumorile cu celule germinale se formeaza din celulele germinale, celule care au rolul de a forma sperma in testicule si ovulele in ovare. Aceste celule se pot deplasa in alte parti ale corpului si forma tumori. Printre tipurile de tumori cu celule germinale se afla germinoamele, carcinoamele cu celule embrionare, coriocarcinoamele si teratoamele. Ele pot aparea oriunde in organism si pot fi fie benigne, fie maligne. In creier, de obicei se formeaza in zona centrala, langa glanda pineala si se pot raspandi in alte parti ale creierului si in maduva spinarii. Majoritatea tumorilor cu celule germinale apar la copii.

Craniofaringiomul (gradul II)

Craniofaringiomul apare in regiunea selara a creierului, langa glanda pituitara. Glanda pituitara este un organ mic, de marimea unei boabe de mazare, localizata la baza creierului. Aceasta glanda controleaza multe din functiile organismului, in special procesul de crestere. La adulti aceasta tumora apare cel mai frecvent dupa varsta de 50 de ani. Craniofaringioamele pot face presiune pe tesuturile vitale cerebrale ducand la aparitia anumitor simptome. Tumorile pot de asemeni bloca circulatia normala a lichidului cerebrospinal si cauza cresterea de volum a craniului (hidrocefalie). Prognosticul este bun pentru craniofaringioamele care pot fi indepartate complet prin operatie. Pot aparea de asemeni tumori pituitare in aceasta regiune.

Tumorile cerebrale recurente la adulti

Tumorile cerebrale recurente sunt tumori care recidiveaza (reapar) dupa ce au fost tratate. Adesea acestea recidiveaza, uneori dupa multi ani dupa tratarea tumorii initiale. Tumorile pot recidiva in creier sau in alte parti ale corpului.

Tumorile cerebrale metastatice

Tipurile de tumori care in mod frecvent metastazeaza in creier sunt cancerele pulmonare, mamare, tumorile cu localizare primara neprecizata, melanoamele si cancerele de colon. Aproximativ jumatate din tumorile metastatice ale maduvei spinarii sunt date de cancerul pulmonar.

Prognosticul depinde de urmatorii factori :
- varsta pacientul sa fie mai mica de 60 de ani
- localizarea tumorilor in creier sau in maduva spinarii sa fie mai mica de 3 luni
- localizarea anatomica a tumorilor in creier sau in maduva spinarii
- raspunsul tumorii la tratamentul aplicat
- posibilitatea ca tumora primara sa continue sa se dezvolte sau sa metastazeze.

Prognosticul este mai bun pentru metastazele cerebrale ale cancerului mamar decat a altor tipuri de cancer. Prognosticul este prost pentru metastazele cerebrale ale cancerului de colon.

Tratament

Sus

Exista mai multe alternative de tratament pentru pacientii cu tumori cerebrale. Unele tratamente sunt standard (tratamentele folosite in mod curent) si altele sunt inca testate in trialuri clinice. Inaintea inceperii tratamentului, pacientii pot lua in considerare posibilitatea includerii lor intr-un trial clinic. Tratamentul aflat intr-un trial clinic este un studiu de cercetare realizat pentru a ajuta la imbunatatirea tratamentelor actuale sau pentru a obtine informatii despre noile tratamente pentru pacientii cu cancer. Cand trialurile clinice arata ca un nou tratament este mai bun decat tratamentul standard, noul tratament poate deveni tratamentul standard.

Tipuri de tratament standard

Sunt folosite trei tipuri de tratament standard :

Tratament chirurgical

Operatia este folosita, cand este posibil, pentru a trata tumorile cerebrale, asa cum este aratat in sectiunea de descriere din acest articol.

Radioterapia

Radioterapia este o forma de tratament care foloseste radiatiile X� cu energie inalta sau alte tipuri de radiatii pentru a omori celulele canceroase. Exista doua tipuri de radioterapie. Radioterapia externa foloseste un aparat care genereaza radiatiile si le trimite directionat spre zona cu cancer. Radioterapia interna foloseste o substanta radioactiva etansata (fixata) in ace, miezuri, sarme, catetere fixate in sau langa zona afectata de cancer. Alegerea tipului de radioterapie depinde stadiul si tipul de cancer care este tratat.

Chimioterapia

Chimioterapia este un tratament anticanceros care foloseste medicamentele pentru a opri cresterea celulelor canceroase, fie omorand celulele sau oprind diviziunea lor. Cand medicamentul chimioterapic este administrat pe cale bucala (pe gura) sau injectat in muschi sau o vena, el intra in sistemul circulator si poate ajunge la celulele canceroase oriunde in corp (chimioterapia sistemica). Cand chimioterapicul este plasat direct in coloana vertebrala, intr-un organ sau o cavitate a corpului ca de exemplu cavitatea abdominala, medicamentul actioneaza in principal asupra celulelor canceroase din acea zona (chimioterapie regionala). Un suport care se dezintegreaza treptat poate fi folosit pentru a plasa un chimioterapic direct in zona tumorala dupa ce tumora a fost indepartata prin operatie. Tipul de chimioterapie recomandata depinde de stadiul si tipul de cancer tratat.

Alte tratamente

Alte tipuri de tratament sunt in curs de testare in trialuri clinice.

Noi metode de radioterapie

- Radiosensibilizarea: utilizeaza medicamente care fac celulele tumorale mai sensibile la radiatii. Combinand radioterapia cu radiosensibilizarea se pot omori mai multe celule tumorale.
- Hiperfractionarea: radioterapie aplicata in doze mult mai mici decat cele uzuale de doua sau de trei ori pe zi in loc de o data pe zi.
- Radio-operatia stereotactica: o tehnica de radioterapie care aplica radiatiile direct asupra tumorii, lezionand mult mai putin tesutul sanatos. Medicul foloseste un aparat CT sau RMN pentru a afla localizarea exacta a tumorii. Un cadru rigid este atasat in jurul capului de cutia craniana si radiatiile sunt directionate spre tumora prin calea de abord prestabilita cu ajutorul acestui cadru rigid, reducand astfel cantitatea de radiatii aplicata tesutului cerebral normal. Aceasta procedura nu presupune operatie. Ea mai este denumita si radio-operatia stereotaxica si terapia cu raze gamma de inalta precizie.

Terapia prin hipertermie

Terapia prin hipertermie este o metoda de tratament in care tesutul este expus la temperaturi mari pentru a distruge si omori celulele canceroase sau pentru a face celulele canceroase mai sensibile la efectul radiatiilor si la unele citostatice.

Terapia biologica

Terapia biologica este un mijloc de tratament care foloseste sistemul imun al pacientului pentru a lupta cu cancerul. Substantele produse de catre organism sau sintetizate in laborator sunt folosite pentru a relansa, direct sau a reface sistemul natural de aparare al organismului in lupta cu cancerul. Acest tip de tratament mai este denumit si bioterapie sau imunoterapie.

Tratamentul metastazelor cerebrale

Tumorile care au metastazat in creier avand ca punct de plecare alta zona din organism sunt de obicei tratate prin radioterapie si/sau operatie. Chimioterapia poate fi folosita daca tumora primara este un tip de tumora care raspunde bine la chimioterapie. Exista trialuri clinice in desfasurare care studiaza noi alternative de tratament.

Tratament in functie de tipul tumorii

Gliomul trunchiului cerebral
Tratamentul gliomului trunchiului cerebral poate cuprinde urmatoarele:
- radioterapia prin hiperfractionare
- un trial clinic al unor noi medicamente anticanceroase si/sau imunoterapie.

Tumora pineala astrocitica
Tratamentul tumorilor pineale astrocitice poate cuprinde urmatoarele:
- operatie si radioterapie, cu sau fara chimioterapie
- un trial clinic de radioterapie externa cu terapie prin hipertermie sau noi metode de abord a radioterapiei
- un trial clinic de noi medicamente anticanceroase si imunoterapie urmate de radioterapie.

Astrocitomul pilocitic
Tratamentul astrocitomului pilocitic consta de obicei in operatie cu sau fara radioterapie.

Astrocitomul difuz
Tratamentul astrocitomului difuz poate cuprinde urmatoarele:
- operatia combinata de obicei cu radioterapia
- un trial clinic de radioterapie cu operatie cu sau fara chimioterapie pentru tumorile care nu pot fi complet inlaturate prin operatie
- un trial clinic de radioterapie intarziata pana cand tumora progreseaza
- un trial clinic care sa compare avantajele dozelor mari si a dozelor mici de radioterapie.

Astrocitomul anaplastic
Tratamentul astrocitomului anaplastic poate cuprinde urmatoarele:
- operatie cu radioterapie, cu sau fara chimioterapie
- un trial clinic de radioterapie externa cu terapie prin hipertermie sau noi metode de abord a radioterapiei
- un trial clinic de noi medicamente anticanceroase si imunoterapie urmate de radioterapie
- un trial clinic de chimioterapie combinata cu diferite metode de abord a radioterapiei.

Glioblastomul
Tratamentul glioblastomului poate cuprinde urmatoarele:
- operatie cu radioterapie, cu sau fara chimioterapie
- un trial clinic de chimioterapie plasata in tumora cerebrala in timpul operatiei
- un trial clinic de radioterapie simultan cu chimioterapia
- un trial clinic de radioterapie externa cu terapie prin hipertermie sau noi metode de abord a radioterapiei
- un trial clinic de noi medicamente anticanceroase si imunoterapie urmate de radioterapie
- un trial clinic de chimioterapie combinata cu diferite metode de abord a radioterapiei
- trialuri clinice de noi tratamente.

Tumorile oligodendrogliale
Tratamentul oligodendroglioamelor poate cuprinde urmatoarele:
- operatia de obicei insotita de radioterapie
- un trial clinic de radioterapie cu operatie cu sau fara chimioterapie pentru tumorile care nu pot fi complet inlaturate prin operatie
- un trial clinic de chimioterapie folosind unul sau mai multe citostatice
Tratamentul oligodendrogliomului anaplastic poate cuprinde urmatoarele:
- operatie cu radioterapie, cu sau fara chimioterapie
- un trial clinic de radioterapie externa cu terapie prin hipertermie sau noi metode de abord a radioterapiei
- un trial clinic de noi medicamente anticanceroase si imunoterapie urmate de radioterapie.

Gliomul mixt
Tratamentul gliomului mixt poate cuprinde urmatoarele:
- operatie cu radioterapie, cu sau fara chimioterapie
- un trial clinic de radioterapie externa cu terapie prin hipertermie sau noi metode de abord a radioterapiei
- un trial clinic de noi medicamente anticanceroase si imunoterapie urmate de radioterapie.

Tumorile ependimale
Tratamentul ependimoamelor de grad I si II consta de obicei in operatie cu sau fara radioterapie.
Tratamentul ependimomului anaplastic poate cuprinde urmatoarele:
- operatie cu radioterapie
- un trial clinic care include operatia urmata de chimioterapie inainte, in timpul si dupa radioterapie
- un trial clinic care include chimioterapia si/sau imunoterapie.

Meduloblastomul
Tratamentul meduloblastoamelor poate cuprinde urmatoarele:
- operatia si radioterapia cerebrala si a maduvei spinarii
- un trial clinic care include operatia si radioterapia cerebrala si a maduvei spinarii pentru tumorile care sunt mai dificil de tratat cu succes
- un trial clinic care include chimioterapia.

Tumorile pineale parenchimale
Tratamentul tumorilor pineale parenchimale poate cuprinde urmatoarele:
- operatie cu radioterapie, cu sau fara chimioterapie
- un trial clinic de radioterapie externa cu terapie prin hipertermie sau noi metode de abord a radioterapiei
- un trial clinic de noi medicamente anticanceroase si imunoterapie urmate de radioterapie.

Tumorile meningeale
Tratamentul meningioamelor poate cuprinde urmatoarele:
- operatie cu sau fara radioterapie
- radioterapie pentru tumorile care nu pot fi inlaturate prin operatie.
Tratamentul meningiomului malign poate cuprinde urmatoarele:
- operatie cu radioterapie
- un trial clinic de radioterapie externa cu terapie prin hipertermie sau noi metode de abord a radioterapiei
- un trial clinic de noi medicamente anticanceroase si imunoterapie urmate de radioterapie.

Tumorile cu celule germinale
Tratamentul tumorilor cu celule germinale ale sistemului nervos central depinde de tipul de celule canceroase, de localizarea tumorii, de posibilitatea ca tumora sa poate fi extirpata prin operatie si de alti factori.

Craniofaringiomul
Tratamentul craniofaringiomului poate cuprinde urmatoarele:
- operatia pentru a extirpa intreaga tumora
- operatia pentru a extirpa atat de mult din tumora cat este posibil, urmata de radioterapie.

Tumorile cerebrale recurente
Tratamentul tumorilor cerebrale recurente poate cuprinde urmatoarele:
- operatie cu sau fara radioterapie
- radioterapia, daca nu a fost folosita in timpul tratamentului anterior, cu sau fara chimioterapie
- radioterapie interna
- chimioterapia
- un trial clinic cu noi medicamente anticanceroase
- un trial clinic de chimioterapie plasata in aria tumorii in timpul operatiei
- un trial clinic de imunoterapie.

Tumorile cerebrale metastatice
Tratamentul unei singure metastaze cerebrale este de obicei operatia urmata de radioterapia zonei cerebrale.
Tratamentul mai multor metastaze cerebrale poate cuprinde urmatoarele:
- radioterapia cerebrala
- operatia pentru tumorile mai mari care fac compresiune pe anumite arii din creier cauzand diferite simptome.


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate