Caror pacienti li se recomanda examinarea Computer Tomograf (CT) dupa infectia COVID-19?

Tot mai multe persoane care au trecut printr-o forma medie sau severa de COVID-19 se intorc la spital pentru a cere ajutorul medicilor pneumologi. Acestia au nevoie de tratament si monitorizare pentru ca in urma infectiei cu virusul SARS-CoV-2 dezvolta un grad de insuficienta respiratorie.

Chiar daca in acest moment nu avem un program national in care sa fie inclusi toti pacientii care raman cu sechele pulmonare, specialistii spun ca este vitala monitorizarea imagistica a celor care au trecut prin boala.

Tomografia computerizata, investigatie de prima intentie

Scanarile CT sunt folosite pe scara larga in toata lumea atat pentru depistarea cazurilor de infectie cu SARS-CoV-2, cat si pentru monitorizarea pacientilor vindecati. Tomografia computerizata reprezinta investigatia de prima intentie in depistarea si evaluarea leziunilor pulmonare in cazul COVID-19. Sunt medici care folosesc radiografia pulmonara pentru monitorizare, insa aceasta metoda nu are sensibilitatea tomografiei computerizate (CT).

Medicul primar in Radiologie i Imagistica medicala, Dr. Ofelia Nita, spune ca in cazul pacientilor infectati si vindecati de infectia cu virusul SARS-CoV-2, examenul radiologic standard poate omite leziuni de dimensiuni mici si nu permite evaluarea anumitor complicatii pulmonare sau a celor vasculare. Studiile internationale arata ca pacientii care au trecut printr-o forma severa a bolii au un risc mare de complicatii.1

Examinarea CT a toracelui este net superioara radiografiei pulmonare. Sensibilitatea diagnosticului CT de afectare pulmonara in cadrul infectiei SARS-CoV-2 este de pana la 97-98% fata de sensibilitatea de 60-70% in cazul radiografiei pulmonare. Examenul radiologic standard poate omite leziuni de dimensiuni mici, subevalueaza extensia procesului patologic din parenchimele pulmonare. Nu permite o diferentiere neta intre diversele tipuri de modificari interstitiale si nici evaluarea anumitor complicatii pulmonare sau a celor vasculare.
Spre deosebire de radiografia standard, examenul CT permite stratificarea gravitatii afectarii pulmonare pe parcursul evolutiei bolii si este cea mai performanta metoda imagistica de evidentiere si cuantificare a modificarilor reziduale, sechelare post infectie COVID-19
”, a explicat Dr. Ofelia Nita, medic primar Radiologie si Imagistica medicala in cadrul MedLife.

Categorii de pacienti pentru care se recomanda imagistica toracica

In acord cu recomandarile recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ale Comunitatii Radiologice Internationale si Declaratiei de consens a Societatii Fleischner, imagistica toracica este indicata in urmatoarele cazuri: pacientilor confirmati COVID-19 cu simptome respiratorii moderate pana la severe; pacientilor confirmati COVID-19 cu simptome usoare la care statusul respirator se agraveaza sau in cazul pacientilor paucisimptomatici, dar cu factori de risc, comorbiditati si potential de agravare a bolii; pacientilor confirmati COVID-19 cu simptome usoare si medii, in corelatie cu examenul clinic si teste de laborator; persoanelor cu simptome respiratorii si context epidemiologic, dar test RT-PCR negativ/ indisponibil si pacientilor cu disfunctie respiratorie reziduala/ hipoxemie in faza de convalescenta a bolii.

Nu se recomanda imagistica toracica la contactii asimptomatici cu pacient COVID-19 pozitiv.

Riscurile si durata examinarii

Medicii radiologi explica faptul ca examinarea CT low dose fara substanta de contrast prezinta un grad mai mic de risc decat in cazul oricarei alte examinari CT. Este important de stiut faptul ca examinarea CT nativ (fara substanta de contrast) nu are contraindicatii. Trebuie, insa, justificat si recomandat de catre medicul specialist. Contraindicatiile examinarii CT cu substanta de contrast se refera la contraindicatiile utilizarii substantei de contrast.

Doza de iradiere depinde de lungimea regiunii propuse pentru examinare (torace, torace + abdomen, abdomen si pelvis etc) si de greutatea pacientului. Justificarea este cel mai important pas in ceea ce priveste protectia impotriva radiatiilor. CT toracica low dose, fara contrast, implica doza CTDIvol <3 mGy la majoritatea pacientilor cu dimensiuni mici si medii. Pacientul nu este singur pe perioada examinarii, ci supravegheat in permanenta de catre personalul medical specializat. Scanarea propriu-zisa a toracelui dureaza in medie 5 secunde.” – Dr. Ofelia Nita, medic primar Radiologie si Imagistica medicala in cadrul MedLife

Cat despre examenul computer tomograf in cazul pacientelor insarcinate medicul Ofelia Nita explica: “Examinarea CT toracica trebuie evitata la pacientele insarcinate. Desi nu exista publicatii sau indrumari specifice in aceasta privinta, la pacientele gravide cu suspiciune de complicatii sau agravare a starii respiratorii, poate fi indicata o CT toracica si efectuata cu un protocol CT fara contrast, cu doze mici. O exceptie de la aceasta regula este o suspiciunea clinica/ biologica de embolie pulmonara, caz in care este necesara administrarea pe cale intravenoasa a substantei de contrast.”
***

Materialul face parte din campania MedLife care incurajeaza monitorizarea imagistica a plamanilor post-COVID-19. Pacientii care au trecut prin infectia cu virusul SARS-CoV-2 beneficiaza de suportul MedLife si pot accesa pachetele special create pentru monitorizarea eventualelor repercusiuni ale bolii: https://www.medlife.ro/imagistica/ct-monitorizare.

1. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2774380